Kemet Europe

Kemet Europe BV
Oude Moerstraatsebaan 110
4614 RS Bergen op Zoom
T: +31 (0)164 - 27 17 00
F: +31 (0)164 - 24 36 03
info@kemet-europe.com

Trommelpolijsten als nabewerking metaaladditief vervaardigde onderdelen

Het Manufacturing Technology Centre (MTC), gevestigd in Coventry (Verenigd Koninkrijk) ontwikkelt en verbetert innovatieve productieprocessen en -technologieën. Zij doen dit in samenwerking met de bedrijfssector, academica en andere instituten. Hun focus ligt op het leveren van op maat gemaakte productie-oplossingen voor hun klanten.  

MTC kocht de ActOn ‘High Energy Polishing Machine’ (een CHE-machine) en verschillende ActOn verbruiksproducten voor in-house gebruik. Het partnerschap stelt de engineers van beide partijen in staat om samen finishing processen voor met metaaladditieven vervaardigde (ofwel AM voor Additive Manufacturing) onderdelen te optimaliseren.

Nabewerking metaaladditief vervaardigde onderdelen

De uitdaging

Een rendabele massa finishing-oplossing vinden die bovendien kortere procestijden oplevert én herhaalbare kwaliteitsprocessen.

Het doel

De AM-onderdelen worden gemaakt met SLM (Selective Laser Melting waarbij een laser metaalpoeders samensmelt) of EBM (Electronic Beam-Melting, waarbij metaalpoeder of –draad in een vacuüm geplaatst wordt en door een elektronenstraal wordt samengesmolten). Er is behoorlijk wat handmatige afwerking nodig is om de support structuren te verwijderen en de grove oppervlakken glad te krijgen. Ons doel omvat:

  • Een rendabel afwerkingsproces voor de buitenzijde van de onderdelen te bepalen;
  • Een afwerkingsproces voor de binnenkant van het onderdeel te ontwikkelen.

.

Het proces

  • We doen verschillende tests en Centrifugal High Energy (CHE) finishing blijkt de meest effectieve methode, waarbij vlakheden van minder dan 1 µm Ra behaald worden;
  • We doen nog verdere tests om de optimale parameters te bepalen voor AM-onderdelen van materialen zoals Ti6Al4V, een titaniumlegering.

.

Gebruikte technologie

CHE-machines worden gebruikt om onderdelen gladder te maken, te ontbramen en trommelpolijsten. Deze machines maken gebruik van G-krachten en de snelheid waarmee het medium de te verwerken onderdelen raakt. In de meeste gevallen is het niet mogelijk om het resultaat dat met een CHE-machine behaald wordt, na te bootsen met een standaard rondvibrator. Dit geldt met name voor onderdelen waarbij een hoge oppervlakteafwerking of een spiegelglansafwerking gewenst is of waarbij een snelle verwijdering van machine bewerkingslijnen en oneffenheden.

De CHE-technologie is significant sneller dan traditionele afwerkingstechnieken én geeft een superieure afwerking. Het is één van de meest efficiënte batch afwerkingsmethodes. Wanneer we grotere of fragiele AM-componenten verwerken, zorgen individuele compartimenten in de centrifugeertrommel ervoor dat de onderdelen elkaar niet raken. Deze methode geeft geen enkel risico op botsingen.

Het proces gaat uit van een juist gebruik van machine, medium en compound. Omdat de geometrie van de AM-onderdelen vaak complex is, hebben de engineers procesmedia ontwikkeld in verschillende vormen en formaten, zodat een consistente finish behaald kan worden. De media is tevens beschikbaar in een verscheidenheid aan groftes, van ruw tot super finish. Mediumhardheid is ook een kritieke parameter binnen het proces.

Compounds bestaan uit schuur-, glans-, smeer- en reinigingsmiddelen en ‘schokdempers’. Sommige toepassingen omvatten; ontkalken, roestpreventie en het opfrissen/ laten glanzen van onderdelen. Onze compounds zorgen voor een besparing op procesmedia en -tijd. De finishing compounds zijn biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk.

Het resultaat

  • Het behalen van een Ra (rekenkundig gemiddelde afwijking van het profiel in micrometer µm) van minder dan 1 µm in 5 uur, wat 80% sneller is dan afwerking in een standaard rondvibrator;
  • Het behalen van een Ra tussen 2 en 3 µm in ongeveer 30 minuten;
  • Het verminderen van oppervlakteruwheid, ontbramen en polijsten, dit zijn slechts enkele toepassingen die met de CHE-machine uitgevoerd kunnen worden;
  • Het project geeft de engineers verder informatie betreffende de parameters van oppervlakte finishing, gewichtsafname van het onderdeel en het medium, effectiviteit en gebruik van het medium met verschillende schuurgroftes en –hardheden.

.

Voordelen

  • 46% kostenbesparing op het finishing proces voor MTC ten opzichte van uitbesteden;
  • De technologie biedt consistente en herhaalbare resultaten;

Het project creëerde een mogelijkheid voor zowel MTC als ActOn om met andere bedrijven in de sector samen te werken.

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van een Centrifugal High Energy machine voor uw toepassing? Laat uw contactgegevens achter, dan nemen wij contact met u op:

Neem voor meer informatie contact met ons op!