Kemet Europe

Kemet Europe BV
Oude Moerstraatsebaan 110
4614 RS Bergen op Zoom
T: +31 (0)164 - 27 17 00
F: +31 (0)164 - 24 36 03
info@kemet-europe.com

Cavitatie-erosie van de transducer

Wat is cavitatie-erosie?

Cavitatie voortgebracht door ultrasone vibratie, veroorzaakt naast de gewenste reinigingskracht ook een ongewenste cavitatie-erosie op de transducer zelf. Deze erosie is een normaal en natuurlijk verschijnsel. Echter op langere termijn zal het de transducer onherstelbaar beschadigen (er ontstaan gaten in het plaatmateriaal). Zodra er een gat ontstaat, vloeit de reinigingsvloeistof in de transducer waardoor de piëzo’s defect raken.

Factoren die een rol spelen

Hoe lang het duurt voor erosie het plaatmateriaal penetreert is afhankelijk van verschillende parameters. De levensduur van een transducer varieert van enkele jaren tot meer dan tien jaar. De volgende factoren spelen onder andere een rol:

 • Chemische samenstelling van de reinigingsvloeistof – zowel de gebruikte chemicaliën als de weggenomen vervuiling;
 • Temperatuur van de vloeistof;
 • Gebruikte ultrasoon frequentie;
 • Ultrasoon vermogen in het bad;
 • Afstelling van de generatoren;
 • Kwaliteit van het plaatmateriaal;
 • Reflecterende oppervlakken/constructies in de tank;
 • Beweging van de vloeistof.

De levensduur van de transducer wordt tevens bepaald door:

 • De totale gebruiksduur;
 • De dikte van het plaatmateriaal.

Wat zijn de consequenties van cavitatie-erosie?

Zoals hiervoor al gemeld is de schade door cavitatie-erosie onvermijdelijk. Doorgaans ontstaat onherstelbare schade binnen drie tot tien jaar. Om misverstanden te voorkomen, is het goed om bedacht te zijn op de volgende twee zaken:

 1. Afhankelijk van de eerder genoemde parameters, kunnen “tekenen van cavitatie” al in de eerste uren van gebruik verschijnen. Dit betekent niet dat de transducer slecht is of in korte tijd defect zal raken.
 2. Na enkele maanden of jaren intensief gebruik kunnen de tekenen van cavitatie er zorgwekkend uitzien. Meestal is de situatie minder erg dan deze eruit ziet, de oorzaak van de erosie wordt vanzelf minder. Hoe dieper de erosie penetreert, hoe zwakker het effect. Hierdoor zal de erosie zich na verloop van tijd minder snel ontwikkelen.

Twijfelt u aan de staat/levensduur van uw transducer(s)? Neem contact met ons op! Onze onderhoudsmonteur kan de transducer(s) inspecteren en adviseren of het raadzaam is om alvast vervanging op voorraad te leggen. Uiteraard kunt u ook bij ons terecht voor uw nieuwe ultrasoon elementen.

Neem voor meer informatie contact met ons op!