Kemet Europe

Kemet Europe BV
Oude Moerstraatsebaan 110
4614 RS Bergen op Zoom
T: +31 (0)164 - 27 17 00
F: +31 (0)164 - 24 36 03
info@kemet-europe.com

Studie: het reinigen van spuitgietmatrijzen

Het verwijderen van kunststof- en rubberresten uit spuitgietmatrijzen is van belang voor het eindproduct én de levensduur van uw matrijs. Hieronder leggen we uit hoe u matrijsreiniging efficiënt en grondig aanpakt.

Studie 1: reiniging met Decoclean 440

Reinheidseis : vrij van materiaalresten en vlekken.
Onderdeel : spuitgietmatrijs
Materiaal : roestvaststaal
Vervuiling : materiaalresten, vlekken
Aantal onderdelen per batch : 1
Totaal te reinigen onderdelen : 4

 

Reinigingsmethode

We reinigen iedere matrijs 20 minuten met Decoclean 440 in de ultrasoon tank. Direct hierna spoelen we ze 3 minuten in de spoeltank. De matrijzen worden handmatig op- en neer bewogen (‘dunken’) om te verzekeren dat deze grondig schoon zijn. Na deze cyclus drogen we de matrijzen met perslucht. Deze methode verwijdert succesvol vlekken en geeft de matrijs zijn glans weer terug.

Conclusie van de studie

De reiniging geeft een succesvol resultaat, zonder schade aan de matrijs.

Reinigingsstap Detergent Temperatuur Concentratie Cyclustijd
Reinigen Decoclean 440 70 °C 30% 20 min.
Spoelen Gede- mineraliseerd water 50 °C 100% 3 min.
Drogen - - - -
Vervuilde spuitgietmatrijs

Spuitgietmatrijs – voor het reinigen

Gereinigde spuitgietmatrijs

Spuitgietmatrijs – na het reinigen

 

Studie 2: reiniging met H14

Reinheidseis : materiaalresten en vlekken verwijderen
Onderdeel : spuitgietmatrijs
Materiaal : RVS
Vervuiling : materiaalresten en vlekken

 

Reinigingsmethode

Matrijs 1: we scheiden de matrijs en plaatsen deze 40 minuten in de ultrasoon reinigingstank. Direct daarna dunken we de matrijs handmatig in een spoeltank met gedemineraliseerd water. Tenslotte drogen we de matrijs met perslucht.

Matrijs 2: we scheiden de matrijs weer en reinigen de twee onderdelen om de beurt. We plaatsen elk stuk in eerste instantie 1 uur in de ultrasoon tank. De matrijs krijgt haar oorspronkelijke glans weer terug en de rubberresten verdwijnen. Langs de rand van de matrijs zitten gaten. Sommige rubberresten die deze gaten blokkeerden, krijgen we weg met de H14. Direct na de reiniging dunken we de matrijs in een spoeltank met gedemineraliseerd water en drogen we deze met perslucht.

Matrijs 3: we scheiden de matrijs en plaatsen beide delen 1 uur in een ultrasoon tank. Direct na de reiniging dunken we de matrijsdelen in een ultrasoon tank met gedemineraliseerd water en drogen we ze met perslucht. De H14 haalt sommige vlekken en materiaalresten weg. Ook keert de oorspronkelijke glans terug.

Matrijs 4: we plaatsen de matrijsdelen samen met de bevestigingspinnen 30 minuten in de ultrasoon tank. Direct daarna dunken we de matrijsdelen handmatig in een spoeltank met gedemineraliseerd water en drogen we weer met perslucht. De H14 haalt alle vlekken weg en brengt de oorspronkelijke glans terug.

Bent u geïnteresseerd in de gebruikte reinigingsproducten? Heeft u nog vragen over het reinigen van spuitgietmatrijzen? Laat uw gegevens hieronder achter, dan nemen wij contact met u op:

Neem voor meer informatie contact met ons op!